Plat boleh serap berbanding plat titanium untuk pembedahan ortognatik
Terjemahan ini tidak kemaskini. Sila klik di sini untuk melihat versi Bahasa Inggeris terbaru Ulasan Sistematik ini.
Pertumbuhan melampau atau kurang satu atau kedua-dua tulang rahang boleh njejaskan fungsi dan penampakan muka yang kurang menarik Rawatan kes-kes yang teruk mungkin memerlukan kombinasi aplians ortodontik tetap dan pembedahan ortognatik (pembetulan rahang).
Selepas pembedahan, tulang yang diambil perlu dikemaskan untuk memastikan penyembuhan optima berlaku. Plat titanium yang diguna untuk pengemasan dianggap sebagai ‘piawai emas’, namun perkembangan terkini biobahan telah membawa kepada peningkatan penggunaan plat atau skru bioresorb untuk pembedahan ortognatik.
Penggunaan plat bioresorb untuk mengemaskan tulang muka mengurangkan pembedahan lanjutan bagi mengeluarkan plat logam.Walaupaun plat bioresorb menunjukkan kebaikan tertentu berbanding plat logam, masih terdapat keraguan tentang kestabilan kemasan, jangkamasa yang diperlukan untuk resapan, kemungkinan tindakbalas bahan asing, dan beberapa kesukaran teknikal yang dialami dengan plat boleh serap.
Para penulis ulasan mengenalpasti kajian rawak terkawal yang terhad yang hanya menjawab sebilangan kecil hasil yang diingini dan menyediakan sedikit bukti untuk keberkesanan sistem plat boleh serap bagi surgeri ortognatik.
Peulis ulasan merumuskan kajian lanjutan patut memberi bukti untuk membolehkan umum membuat kesimpulan sama ada sistem plat boleh serap mempunyai keberkesanan sama berbanding plat titanium dan kajian rawak terkawal akan datang sepatutnya mempunyai reka bentuk yang bermutu dan melapor mengikut penyataan Consolidated Standards of Reporting Trials (CONSORT) (http://www.consort-statement.org).

Nota terjemahan:
Diterjemahkan oleh Noorliza Mastura Ismail (Kolej Perubatan Melaka-Manipal). Disunting oleh Tuan Hairulnizam Tuan Kamauzaman (Universiti Sains Malaysia). Untuk sebarang pertanyaan berkaitan terjemahan ini sila hubungi noorliza.mastura@manipal.edu.my
Facebook Twitter WhatsApp Email Berkongsi/Menyimpan
Anda juga mungkin berminat dalam:

Plet boleh serap berbanding plet titanium untuk kepatahan tulang muka.
Intervensi untuk menggantikan kehilangan gigi: 1-tahap berbanding 2-tahap perletakan implan.
Osteogenesis distraksi maksila berbanding surgeri ortognatik untuk pesakit rekahan bibir dan lelangit.
Intervensi untuk menggantikan kehilangan gigi: teknik augmentasi tulang mendatar dan menegak untuk rawatan implan
Intervensi untuk menggantikan kehilangan gigi: implan pergigian dalam tulang pipi bagi orang yang tiada gigi dan kurang tulang di rahang atas untuk menambat implan.
Telah Diterbitkan :
18 April 2007
Pengarang
Fedorowicz Z, Nasser M, Newton T, Oliver R
Kumpulan Primer Ulasan:
Oral Health Group
Lihat Ulasan penuh pada
Perpustakaan Cochrane

Cetak

Petikan
Article has an altmetric score of 13
Siapa yang bercakap mengenai artikel ini?
Libatkan diri dalam penterjemahan Bahasa Malaysia

Bagaimana ulasan sistematik ini boleh membantu anda?
Bukti kami
Mengenai kami
Melibatkan diri
Berita dan peristiwa
Perpustakaan Cochrane

Rakan-rakan kami
dan Pemberi dana Pertubuhan
Kesihatan S
Sent from BlueMail for

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.