Utama/Gaya Hidup/Sudip Atau Sudu Kayu Anda Berbau?

Ini Bagaimana Untuk Membersihkannya
Gaya HidupMakan & Minum

Sudip Atau Sudu Kayu Anda Berbau? Ini Bagaimana Untuk Membersihkannya
AmmaLia 23 September 2016
Semalam anda telah menggunakan sudu kayu anda untuk mengacau kuah spaghetti, dan hari ini apabila anda mahu makan ice cream anda dengan sudu kayu yang sama, anda masih dapat rasa kuah spaghetti semalam walaupun ianya sudah beberapa disental dengan sabun semalam.

Apa sebabnya ini berlaku? Dan apa yang perlu anda buat untuk mengembalikan bau kayu asal sudu itu?

Berikut adalah antara kaedah-kaedah yang boleh anda cuba sendiri di rumah untuk menghilangkan bau busuk daripada perkakas kayu anda:

Baking soda
baking-soda-3

Menurut satu kajian, mereka mendapati bahawa baking soda bertindak lebih baik dalam membersihkan perkakas yang diperbuat daripada kayu berbanding detergen, air, cuka, peluntur, dan juga lemon yang dicelup dengan garam.

Ini kerana, baking soda adalah larut air dan lebih mudah diserap, membolehkan ia dengan mudah untuk meneutralkan asid organik yang ada dalam perkakas dapur.

Meletak “perasa” pada sudip kayu anda
olive-oil-healthy-living-healthy-title-olive-wood-spoons

Jauhkan perkakas kayu anda daripada bakteria berbau dengan menyapu minyak, ini juga boleh membuatnya tahan lebih lama. Panaskan ketuhar anda pada 350 ° F, kemudian lap perkakas kayu anda dengan minyak zaitun suam dan masukkan dalam ketuhar selama dua hingga tiga minit.

Atau, rendam sudu dalam minyak untuk 24 jam, kemudian balut dalam bungkus plastik dan biarkan semalaman. Bilas sebelum menggunakan.

Basuh dengan air panas
12597360055_d1c526c40a_b

Apabila anda memasak dengan sudu kayu, pastikan anda sentiasa membasuhnya dalam air yang panas dengan cepat selepas setiap kali anda menggunakannya. Jangan biarkan sudu anda duduk di dalam air dengan terlalu lama dan membiarkan ia kering dengan udara kering.

Jangan basuhnya guna dishwasher
1e929cf52a2bb9e481a51453411a0e1bcc61fd30

Tak kiralah betapa malas pun anda, jangan sesekali meletakkan sudu kayu (atau man

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.